Hortobágy

Kilenclyukú híd
 © Flickr - yours.dotcom  

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, sokak szemében Magyarország esszenciája, a magyar puszta szinonimája. A Hortobágy a Világörökség része, számos látnivalót kínál a látogatónak a pusztai kocsikázástól a lovagláson, kerékpározáson, kisvonatozáson keresztül a vadasparkig, madárkórházig. A hortobágyi látogatást érdemes a központban kezdeni, a Hortobágy falu melletti Látogatóközpontban. A hatalmas parkoló melletti területen viszonylag sok látnivalót találunk, itt a legsűrűbb a pusztai romantika. A parkolótól pár perces sétával elérhetők a legnépszerűbb nevezetességek, a híres Kilenclyukú híd, a Nemzeti Park Látogatóközpontja egy természetrajzi kiállítással, a Kézművesudvar, a Pásztormúzeum, a Körszín, a Madárpark, a Hortobágyi Csárda, innen indulnak a túrák a Vadasparkba is.


Információk

Hortobágy falu egy mesterségesen az 1960-as években az Állami Gazdaság munkásai részére létrehozott, tipikus alföldi település. A faluba nem is érdemes bemenni, a turistaközpont a falu mellett, a 33-as főút melletti területen, a Csárda és a Látogatóközpont körül fejlődött ki. Már a parkolóban megsuhint minket a pusztai romantika, rengeteg kézműves terméket árusító bódé, az elmaradhatatlan karikás ostorcsattogtatás fülsiketítő hangja.

Nemzeti Park Látogatóközpont

A nagy parkoló főúttal átellenes oldalán, a csárdával szemben lévő épületben kapott helyet a modern, interaktív bemutatókkal felszerelt információs központ. Érdemes itt megtervezni a hortobágyi látogatásunkat, hiszen a park legnagyobb része szigorú védelem alatt áll, sok látnivalót kizárólag csoportosan, előre bejelentkezve lehet látogatni, a három tanösvényre is itt lehet a belépőket megvásárolni. Amennyiben kerékpározni szeretnénk a pusztai kijelölt kerékpárutakon, akkor is itt kell megváltanunk az engedélyt. Kerékpárt kölcsönözni is itt lehet. A kötelező ajándékbolton kívül egy egész érdekes ingyenes kiállítást nézhetünk meg, diorámákkal, filmvetítéssel, multimédiás eszközökkel fűszerezve. A fiatalabbak kalandfülkében ülve ismerkedhetnek meg, számítógép segítségével a puszta lakóival, a legkisebbek számára pedig foglalkoztató sarkot alakítottak ki.

Az épület mögött találjuk a Kézművesudvart, ahol tucatnyi népi mesterség művelője dolgozik és árulja portékáit.

Nyitva tartás: III, IV, XI H – P: 8.00 – 16.00

V, X H - P 8.00 – 16.00; Sz - V 10.00 – 16.00

VI, IXH - P 8.00 – 17.00; Sz – V: 10.00 – 17.00

VII - VIII: H – P: 8.00 – 18.00; Sz – V 10.00 – 18.00

Telefon: 52/589-000

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

http://www.hnp.hu

Hortobágyi Pásztormúzeum

Az egykoron szekérállásként funkcionáló úgynevezett műemlék palával fedett épületben rendezték be 2006-ban a korszerű kiállítást. A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével mutatja be a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztoréletet.

Az épület melletti kör alakú Körszínben pedig a hagyományos helyi mesterségek elevenednek meg látványos viaszbábok segítségével. Különböző mesterek műhelyébe pillanthatunk be, többek közt a mézeskalácssütő, a bognár, a fazekas, csizmadia, kovácsmesterek munkás hétköznapjait láthatjuk. A Körszín előtt áll a Világörökségi Diploma átadásának emlékére emelt faragott kőoszlop.

Nyitva tartás: III. 15-31., XI: 10.00 – 14.00

IV, X: 10.00 – 16.00

V, VI, IX: 9.00 – 17.00

VII - VIII: 9.00 – 18.00

XII 1.-III 14.: zárva

Belépő

Felnőtt: 600 Ft, kedv.: 400 Ft.

A belépőjeggyel a Körszín, a Hortobágyi csárda és a Kadarcsi csárda kiállításai is látogathatók.

Telefon: 52/369-040

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.

Kilenclyukú Híd

A Hortobágy jelképének számító 167 méter hosszú Kilenclyukú híd hazánk leghosszabb kőből épült közúti hídja, jelenleg is a nagy forgalmú 33-as főút halad át rajta. Az 1833-ban átadott híd építéséhez 400 ezer helyben égetett téglát használtak, a legenda szerint tejjel készített malter kötötte meg a téglákat. A hídon, ill. az elődjének számító fahídon évszázadokon keresztül hajtották a marhacsordákat a nyugat-európai piacok felé.

Hortobágyi Csárda

A híd lábánál működik évszázadok óta a legendás Nagyhortobágyi Csárda, az 1699-ben létesített kocsma és vendégfogadó épülete 1781-ben kapta ma is látható népi klasszicista stílusát. A ma is csárdaként funkcionáló, turistákkal zsúfolt épületben, nem olcsó, viszont színvonalas, bio alapanyagokkal dolgozó konyhát találunk. Az épületben az étterem mellett, a Hortobágyi csárda történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit bemutató multimédiás kiállítást láthatunk, viseletpróbával és fotópontokkal.

Madárpark és Kórház

A Vásártér másik oldalán találjuk a környék egyik legérdekesebb látnivalóját, az egyedülálló Madárparkot, ahol egy úgynevezett látványkórházat is megnézhetünk. Ez egy olyan madárkórház, ahová turistákat is beengednek, testközelből lehet megfigyelni a szárnyaszegett, lábadozó kis madarakat. A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a vállalkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek.

Az épület mögötti nagy madár röpdében gyakorolják a már gyógyult madarak a repülést, itt szoktatják őket vissza a pusztai életre. Az épületben még egy diorámás négy évszak és madármentő kiállítás is található. A kacsák lakta kis tavacska mellett játszóteret is találunk.

Nyitva tartás

Minden nap: 09.00 – 17.00

Belépő

Felnőtt: 800 Ft, gyermek: 600 Ft

Cím:

4071 Hortobágy, Petőfi tér 6. (A Vásártér mellett)

Forrás: kirandulastippek.huHozzászólások

Kérjük jelentkezzen be, amennyiben a cikkhez hozzászólna.