Vezúv

 © Flickr - iamsiggi  

Az 1281 méter magas Vezúv a Kr. u. 79. augusztus 24.-én történt vulkánkitörésről nevezetes, mely teljesen elpusztította és betemette Pompeji és Herculaneum városát, több mint 1000 ember halálát okozva. Ma is a világ egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják, mivel egy esetleges kitörés akár 3 millió embert érinthet. A 20. században is kétszer kitört a vulkán: 1906-ban és 1944-ben. 1906-ban több mint 100 ember életét követelte. Az 1944-es vulkánkitörés 4 falut rombolt le.


Vezúv (nemzeti park)

Weblap: Parco Nazionale del vesuvio

Eljutás tömegközlekedéssel

 • Ecrolano Scavi állomásról a Vesuvio Express busszal
  Circumvesuivana vonattal lehet idejutni a Nápoly-Sorrento vonalon. A vasútállomás mellett lévő irodában lehet a Vesuvio Express buszjáratra jegyet venni.  A buszjegy ára 2019-ben 10,00 €. A 30 perces buszút a vulkán felső parkolójához visz, ami jóval közelebb van, mint az autóparkoló. A buszparkolótól 90 percünk van felmenni a kráterhez, illetve visszaérni a buszhoz. Elvileg csak a megadott busszal mehetünk vissza.
 • Nápolyból EAV (menetrend szerinti) busszal (Piazza Piedigrotta)
  A menetidő Nápolyból 90 perc. A busz csak nyaranta, esetleg áprlistól közlekedik! Jegyár 2019-ben 2,80 €. Nem túl mebízható járat a fórumozók szerint.
 • Pompei Scavi állomásról EAV (menetrend szerinti) busszal
  Circumvesuivana vonattal lehet idejutni a Nápoly-Sorrento vonalon. Az EAV buszok megállója az állomás mellett van, a jegy innen egy irányba 3,20 EUR-s. Az EAV-buszok esetében nem vagyunk kötve a 90 perces időhöz de ezt a járatot is bizonytalannak tartják a fórumozók.

 

Eljutás autóval

 • A parkolás: 5,00€ kicsit lejjebb van, mint ahova a minibuszok felmehetnek ez további 15-20 percet kell hozzáadni, vagy az autóparkolóban is lehet minibuszra szállni, ami felvisz a jegypénztárig, ahova a buszok mennek, 2,00 euróért.

Tippek

 • A buszok parkolójától még 25-40 perc gyaloglás a kráterig salakos, köves talajon hegymenetben... Lefelé is óvatosan lehet csak haladni.
 • A meredek, poros, kavicsos úthoz megfelelő zárt cipő szükséges!
 • Rossz idő, ill. köd esetén a kráter nem látogatható. (Egyébként is szép, tiszta időben érdemes ide eljönni, ekkor csodálatos a kilátás.)
 • Ha valaki nem gyalogolna fel a kráterig, akkor nem sokat fog látni. Egyébként pedig, a kilátástól eltekintve ne várjunk annyira elképesztő látványt, vagy izzó lávafolyamokat!
 • Érdemes viszonylag korán idejönni, mert délutántól sokszor már rengetegen vannak.

Vezúv belépő

10 EUR, diákoknak 8 EUR. Idegenvezetést is tartalmaz. 120 cm-es testmagasság alatt ingyenes, felnőtt kísérettel. Néhány buszos cég esetében egyben fizetendő a belépő és a buszút.

Vezúv nyitvatartás

január, február, november és december: 9:00-15:00. Március és október 9:00-16:00. Április, május június és szeptember: 9:00-17:00. Július és augusztus 9:00-18:00.

Látványosságok a közelben

 • Smaragdbarlang - Grotta dello Smeraldo  (Circumvesuviana L1 vagy campania-express vonatakkal majd SITA buszokkal)
 • Solfatara (Nápolyba Circumvesuviana L1 vagy campania-express vonatakkal onnan L2 metróval) Nem látogatható!
 • Sorrento (Circumvesuviana L1 vagy campania-express vonatakkal)

Szállások a közelben

Hozzászólások

Kérjük jelentkezzen be, amennyiben a cikkhez hozzászólna.