Forum Romanum (Róma)

 © Pixabay  

A Capitolium, és a Palatinus domb között, a Colosseumtól nyugatra terül el az ókori Róma központja, melyet még jelenleg is tárnak fel, így a helyiek, és a turisták könnyedén elképzelhetik a hajdan volt nyüzsgést, és a patinás kultúra virágzását. A Forum Romanum volt Róma ítélkezésének, politikai életének, és kereskedelmének a központja. A házak mellett boltok, piacok, templomok működtek itt. A Forum Romanumon számos különböző istennek (pl. Saturnus, Janus, Vesta, Concordia) szentelt templom állt, itt volt a szenátus helye, a kivégző tér, ezeken felül bazilikák, palotamaradványok, és diadalívek romjai találhatók itt. Az emlékek Kr. e. 7.- Kr. u. 4. századból származnak.


A fórumra a Via dei Fori Imperialiról belépve először a Tempio di Antonio e Faustina és a Basilica Aemilia látható. A Basilica Aemilia Kr. e. 179-ben épült, kereskedelmi központ volt. A Tempio di Antonio e Faustina pedig az egyik legjobb állapotban lévő templom a Fórumon belül. Kr. u. 141-ben épült, később keresztény templomként is működött. A Via Sacra végén álló Curiát könnyű felismerni, hiszen egyszerű téglaépület, a bejárat felett három ablakkal. Kr. e. 44-ben építették. Ebben ülésezett a római Szenátus, a 7. században pedig templommá alakították. Rendkívül jó állapotban maradt ránk.

A szintén a Via Sacra végén, a Forum nyugati részén, a Capitoliumhoz, és a Curiához közel lévő Arco di Settimo Severo diadalív szintén jobb állapotban maradt fenn. Kr. u. 203-ban avatták fel. Kr. e. 479-ben épült a Forum legrégebbi épülete, Saturnus temploma, mely a diadalívre merőlegesen helyezkedik el, és 8 oszlopáról ismerhetjük fel. A Forum délnyugati végén lévő területen korábban a Kr. e. 46-ra elkészült Basilica Giulia volt, amely bíróságként működött, valamint népszerű találkozóhely volt, és üzletek is voltak benne. E mellett a Kr. e. 495-ös Castor és Pollux templom három korinthoszi oszlopa látszik, az oszlopok tetején pedig a párkány.

A templomtól keletre a Vesta-szüzek háza (a több emeletes, barlangszerű téglaépület, előtte szobrokkal), és a Vesta templom (6 oszlop, párkánnyal a tetejükön) áll. A Vesta-szüzek Róma szent tüzének őrzői voltak, "hivatalukat" 6-10 éves koruktól 30 évig látták el (10 év tanulás, 10 év szolgálat, azaz a tűz őrzése, és 10 év tanítás), ezek után megházasodhattak. Szüzességi fogadalmuk megszegésének következménye élve eltemetésük volt, ha a tűzet hagyták kialudni, annak "csak" korbácsütés. Cserébe viszont rendkívül nagy tiszteletnek örvendtek, és előjogokat élvezhettek. A Kr. u. 308-312 között épített Constantinus és Maxentius bazilikája a Vesta-szűzek házától rögtön északra helyezkedik el. Ez volt a Forum Romanum legnagyobb épülete, ma a három nagy megmaradt boltíve látszik.

A Forum keleti végén, a Colosseumhoz közel látható másik diadalív az Arco di Tito, azaz Titus diadalíve. Kr. u. 82 körül építették, Titus katonai sikereinek, köztük Jeruzsálem elfoglalásának emlékére. Azóta a diadalívek mintájául szolgál szerte a világon, a párizsi Arc de Triomphe-on, vagy éppen a váci diadalíven is egyértelműen felfedezhetők az Arco di Tito "vonásai". A Colosseumhoz még közelebb lévő, már a nem a Forum Romanumhoz tartozó diadalív pedig az Arco di Constantino, mely 315-ben épült. Forrás: Utazas-nyaralas.infoInformációk

Cím: Via della Salara Vecchia, 10, 00186 Róma, Olaszország (jegypénztár + bejárat)
GPS: 41.89262381578648, 12.487093711510521
Web: Parcocolosseo.it (it, en, es, cn)


Nyitvatartás - 2022

09.00 - 16.30 - október utolsó vasárnapjától február 28-ig
09.30 - 17.30 - március 1-től március 26-ig
09.30 - 19.15 - március 27-től  augusztus 31-ig
09.30 - 19.00 - szeptember 1-től szeptember 30-ig
09.30 - 18.30 - október 1-től október utolsó vasárnapjáig

Pénztárzárás 1 órával korábban!

Január 1-én, és december 25-én zárva

 Árak

2022 (március)***Felnőtt

Kedvezményes
(18 - 25 -éves)*
Gyermek, kedvezményes
(0-18 éves)
Online
vásárlás **
Colosseum + Forum Romanum + Palatinus
24h jegy (online)
18,00 € 4,00 € ingyenes ITT
Colosseum + Forum Romanum + Palatinus + Audioguide
24h jegy (online) 
23,50 € 9,50 € 7,50 € ITT
Colosseum + Forum Romanum + Palatinus + Videoguide
24h jegy (online)  
24,00  € 10,00  € 8,00 € ITT

* 18-25 év közötti EU állampolgár. Igazolni kell útlevéllel / személyi igazolvánnyal helyben.
** Lehet otthoni nyomtatást vagy pénztárban átvételt kérni, de ez esetben sorba kell állni... Ha a pénztár van kiválasztva, ne felejtsük el átállítani Print@Home-ra!
*** Az árak 2,00 € foglalási díjat tartalmaznak jegyenként. Kivéve az ingyenes. Ez azt jelenti, ha valaki helyben a pénztárban venné meg a jegyeket, a fenti díjaknál 2 euróval kevesebbet fizetne jegyenként. Viszont ez lehet macerás a helyfoglalás miatt. Nincs időpont, stb...


Információk

Jelenleg az ingyenes látogatási napokat szüneteltetik (2022. március)

Az alap jegy a Colosseum, a Forum Romanum és a Palatinus meglátogatására érvényes. A jegy 24h használható fel. A Colosseumban az adott időpontra szól, kb 30 perccel előtte engednek belépni. A biztonsági átvilágás / vizsgálat kötelező. Folyadék nem vihető be, műanyag palackot csak üresen engednek bevinni a biztonsági kapunál! Üveget nem lehet bevinni! Az üres műanyag palackot bent a forrásnál meg lehet tölteni később. Csak kézitáska és hátizsák engedélyezett. Bőröndök, nagy táskák nem.

Maximum 3000 ember tartózkodhat a Colosseumban egyidejűleg, így 2019 január 1-től mindenkinek kötelező a jegyfoglalás! Ez azt jelenti, hogy csak időpontra szóló jegyek vannak. Online vásárlás esetén ez egyszerű, hiszen csak szabad hely esetén enged az adott időpontra jegyet vásárolni a rendszer. Ha valaki Roma-Pass vagy más egyéb kártyát vesz annak is kell extra időpontot foglalnia! Helyben a kasszánál csak az adott napra adnak el jegyeket. Amennyiben nincs már nap aznapra, a pénztár bezár. Ha a pénztárnál nem kérdezünk rá az aznapi szabad időpontokra, úgy a következő szabad időpontra fognak jegyet adni. Ha aznap már nem kapunk jegyet, másnap újra sorba kell állni. Mindenképpen javaslom az online vásárlást. Fizetni az online felületen VISA/Visa Electron és Maestro és Amex kártyákkal lehet.


Online jegy

Online sok helyen lehet jegyet venni, de a hivatalos és talán "legolcsóbb", 2 € a foglalási díj jegyenként: CoopCulture.it (en, it)

Figyeljünk mindig, hogy a Print@Home jegyeket vegyük, azokat otthon ki tudjuk nyomtatni és nem kell helyben a kasszánál újra sorban állni, hogy átvegyük!

Speciális túrák (2022)** Felnőtt Kedvezményes
(18 - 25 -éves)*
Gyermek, kedvezményes
(0-18 éves)
Vásárlás
Colosseum + Arena
"Full Experience Arena" jegy*** 
24,00 € 4,00 € ingyenes ITT
Colosseum Arena + Underground
"Full Experience Underground and Arena" jegy*** 
24,00 € 4,00 € ingyenes ITT

* 18-25 év közötti EU állampolgár. Igazolni kell útlevéllel / személyi igazolvánnyal helyben.
** A 2,00 eurós online jegyvásárlási díj jegyenként benne van a megadott árban.
*** A jegy 2 napig érvényes, az első használat napja, plusz rákövetklező nap! Colosseum + Forum Romanum + Palatinus belépő is benne van! Mindenhova csak 1x lehet belépni. Nincs benne idegenvezetés, de csoportosan indul találkozási ponttól a foglalt időpont előtt 15 perccel bent kell lenni. SUPER "látványosságok" is látogathatók a jeggyel.
Jelenleg az alábbi SUPER helyek látogathatók:

  • Oratory of the Forty Martyrs
  • Palatine Museum (the first level)
  • Exterior of the House of Augustus
  • Temple of Romulus

A SUPER helyek 9:30 - 15:30-ig vannak nyitva. Utolsó belépés 15:15-kor

További infó: ITT

Speciális SUPER jegyek jelenleg nem kaphatók!


Hozzászólások

Kérjük jelentkezzen be, amennyiben a cikkhez hozzászólna.